Translate

пятница, 13 октября 2023 г.

Онлпйн семінар викладачів іноземної мови закладів професійної освіти Запорізької області

 

12 жовтня 2023 року на платформі Zoom відбувся обласний семінар викладачів іноземної мови на тему «Сучасний урок іноземної мови в контексті компетентнісної освіти». Головна мета заходу – розвиток професійної компетентності викладачів, вдосконалення педагогічної майстерності. На початку семінару виступила методист Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області Лілія Четверякова, яка відзначила, що для викладача сьогодні важливо постійно вдосконалювати власні знання про сучасні методи навчання іноземних мов, впроваджувати у викладацьку практику новітні освітні  технології. Сьогоднішні учні – це представники нового покоління (Generation Re), яким випало на долю відновлювати і розбудовувати країну після перемоги, Україну майбутнього.

Упровадження компетентнісного підходу в закладах освіти – одне з важливих концептуальних положень оновлення змісту та якості освіти. Основним завданням компетентнісного підходу є підготовка людини, здатної діяти в ситуаціях, які швидко змінюються, критично мислити, реалізувати себе в полікультурному середовищі.

Вікторія Швецова, викладач іноземної мови ДНЗ «Запорізький правобережний ліцей», розповіла про моделювання структури уроку іноземної мови в контексті компетентнісного підходу, формах і методах роботи. Спікерка проаналізувала шляхи формування предметних та ключових компетентностей.

Змістовною та цікавою була доповідь Катерини Шереметьєвої, викладача англійської мови ДНЗ «Багатопрофільний центр професійно-технічної освіти», на тему «Розвиток критичного мислення у процесі компетентнісно орієнтованого навчання англійської мови». Викладачка зазначила, що розвиток критичного мислення є одним з наскрізних завдань освітнього процесу та підґрунтям для формування компетентностей. Відповідно до базової моделі технології критичного мислення сучасний урок передбачає послідовність трьох етапів роботи з навчальним матеріалом: виклику, осмислення, рефлексії. Спікерка розглянула основні методи розвитку критичного мислення для кожного з трьох етапів уроку.

Незважаючи на складні умови сьогодення викладачі та здобувачі освіти мають можливість використовувати сучасні  інструменти навчання. Найчастіше в цьому контексті говорять про штучний інтелект. Досвідом з цього питання поділилися Вікторія Псарь, викладачка англійської мови
ДНЗ «Бердянський машинобудівний професійний ліцей» та Алінв Боєва, викладачка ДНЗ «Запорізький професійний ліцей залізничного транспорту». Як «перезавантажити» уроки іноземної мови за допомогою ШІ? Які переваги та недоліки використання ШІ у викладанні? Чи замінить ШІ викладача? Учасники семінару отримали можливість обмінюватися спостереженнями, думками з цих та інших питань, дискусія була цікавою та пізнавальною.

На завершення семінару методист Лілія Четверякова надала інформацію щодо проведення обласних масових заходів з іноземної мови у 2024 році. Семінар пройшов у дружній атмосфері плідної співпраці. Бажаємо всім викладачам іноземної мови творчого натхнення, сміливих задумів та успішного їх втілення»! Перемоги і миру нам всім!

 













 

Комментариев нет:

Отправить комментарий